رژیم آلکالاین چیست
رژيم آلکالاین بر این اساس بنا شده است که تغییر عادت از غذاهای تشکیل دهنده اسیدی به غذاهای قلیایی می تواند منجر به بهبود سلامتی گردد. طرفداران این رژیم غذایی بر این باور هستند که این روند می تواند به مبارزه با بیماری هایی نظیر سرطان نیز کمک کند. در این مقاله سعی کرده ایم درباره این رژیم غذایی توضیح دهیم و مزایای آن را برایتان ذکر کنیم. پس با کیمیا مکمل همراه باشید!
رژیم قلیایی با نام رژیم غذایی اسید ـ قلیایی ، رژیم غذایی خاکستر قلیایی و یا رژيم آلکالاین نیز شناخته می شود. این رژیم غذایی بر اساس این فرضیه ایجاد شده است که رژیم غذایی شما می تواند میزان PH بدن شما را تغییر دهد. متابولیسم بدن شما ـ تبدیل غذا به انرژی ـ برخی اوقات به آتش تشبیه می شود. هر یک از بخش های متابولیسم شامل یک واکنش شیمیایی است که یک حجم را تجزیه می کند. با این حال ، واکنش های شیمیایی در بدن به آرامی و به صورت کنترل شده رخ می دهند.
زمانی که ماده ای می سوزد ، بقایای آن باقی می ماند. همچنین غذاهایی که می خورید نیز می توانند خاکستر خود را باقی بگذارند که ضایعات متابولیک خوانده می شوند. این بقایا ممکن است قلیایی ، خنثی یا اسیدی باشند. طرفداران رژيم آلکالاین بر این باور هستند که این ضایعات می توانند تاثیر مستقیمی بر اسیدیته بدن شما داشته باشند.
بهعبارت دیگر اگر شما غذاهایی بخورید که خاکستر اسیدی بر جای بگذارند ، بدن شما اسیدی تر خواهد شد. اگر غذاهای قلیایی مصرف کنید ، بدن شما قلیایی تر خواهد شد. بر اساس این فرضیه ، خاکستر اسیدی منجر به افزایش خطر ابتلا به بیماری های مختلف می گردد ، این در حالی است که غذاهای قلیایی ماهیت محافظتی دارند. با استفاده از غذاهای قلیایی ، شما باید بتوانید بدن خود را قلیایی کرده و سلامت خود را بهبود بخشید.
از جمله مواد غذایی که دارای ماهیت اسیدی هستند می توان به پروتئین ، فسفات و سولفور اشاره کرد. این در حالی است که کلسیم ، منیزیم و پتاسیم در رده مواد قلیایی قرار می گیرند. برخی مواد غذایی را می توان در رده اسیدی ، قلیایی یا خنثی رده بندی نمود :
خلاصه :
به عقیده طرفداران رژيم آلکالاین ، بقایای متابولیک حاصل از غذاها می توانند تاثیر مستقیمی بر اسیدی یا قلیایی بودن بدن داشته باشند.
در بررسی رژيم آلکالاین ضروری است اطلاعاتی در مورد PH داشته باشید. به عبارت ساده تر ، PH معیاری برای ارزیابی میزان اسیدی یا قلیایی بودن یک ماده است. PH در محدوده ای از 0 تا 14 بیان می شود :
بسیاری از طرفداران رژيم آلکالاین توصیه می کنند که افراد PH ادرار خود را به منظور اطمینان از قلیایی ( مقدار بیشتر از 7 ) یا غیر اسیدی ( مقدار کمتر از 7 ) ارزیابی کنند. با این حال ، شایانذکر است که PH به طور قابل توجهی در داخل بدن تغییر می کند. اگرچه برخی از بخش ها اسیدی هستند ، برخی دیگر قلیایی می باشند. معده شما پر از اسید هیدروکلریک است و این امر منجر شده است که PH معده در محدود 2 تا 3.5 باشد که به شدت اسیدی است. این میزان اسیدیته برای هضم و تجزیه غذاها ضروری است.
از سوی دیگر، خون انسان اندکی قلیایی بوده و PH آن در محدوده 7.36 تا 7.44 قرار دارد. زمانی که PH خون شما از محدوده طبیعی خارج می شود ، ممکن است فرد در معرض مرگ قرار گیرد. با این حال ، این شرایط فقط در برخی از بیماری های خاص ازجمله کتواسیدوز ناشی از دیابت ، گرسنگی یا مصرف الکل رخ می دهد و ارتباط چندانی با رژیم غذایی شما ندارد.
خلاصه :
مقدار PH نشانگر اسیدی یا قلیایی بودن یک ماده می باشد. برای مثال ، اسید معده به شدت اسیدی است این در حالی است که خون به شدت قلیایی می باشد.
برای سلامتی بدن ضروری است که PH خون همواره ثابت باقی بماند. اگر PH خون شما از محدوده طبیعی خارج شود ، سلول های شما عملکرد صحیحی نداشته و در نتیجه ممکن است با مرگ مواجه شوید. این روند در صورت عدم درمان سریع به سرعت منجر به مرگ فرد می شود. بدین دلیل ، بدن شما روش های متعددی برای تنظیم دقیق تعادل PH دارد. این فرآیند را هموستاز اسید ـ باز می نامند.
تقریبا غیرممکن است که غذا منجر به تغییر PH خون افراد سالم شود ، اگرچه در برخی شرایط نادرغذاها نیز می توانند نوسانات کوچکی ایجاد کنند. با این حال ، غذاها می توانند PH ادرار شما را تغییر دهند و این تغییر بسته به نوع غذا متفاوت است. ترشح اسید به ادرار یکی از روش هایی است که بدن از آن برای تنظیم PH استفاده می کند.
اگر یک استیک بزرگ بخورید، ادرار شما تا چند ساعت بعد اسیدی خواهد بود زیرا بدن شما ضایعات متابولیسمی را از سیستم بدن دفع می کند. بنابراین ، PH ادرار شاخص نا مناسبی برای ارزیابی PH کل بدن و سلامتی می باشد. PH همچنین ممکن است تحت تأثیر عوامل دیگری به غیراز رژیم غذایی باشد.
خلاصه :
بدن شما میزان PH را به طور دقیق تنظیم می کند و رژیم غذایی تاثیر چندانی بر PH خون ندارد ، اما می تواند PH ادرار را تغییر دهد.
پوکی استخوان یکی از بیماری های استخوان است که منجر به کاهش محتوای معدنی استخوان می گردد. این مشکل اغلب در زنان بعد از دوران یائسگی مشاهده می شود و این امر احتمال شکستگی را افزایش می دهد. بسیاری از طرفداران رژيم آلکالاین بر این باور هستند که بدن به منظور حفظ PH خون ، محتوای قلیایی ازجمله کلسیم را از استخوان ها گرفته و از آن ها برای خنثی سازی غذاهای اسیدی استفاده می کند.
بر اساس این نظریه ، رژیم های غذایی اسیدی ازجمله رژیم غذایی غربی منجر به کاهش تراکم مواد معدنی استخوان می گردند. این نظریه فرضیه اسید ـ خاکستر پوکی استخوان نامیده می شود. با این حال ، این نظریه عملکرد کلیه ها در از بین بردن محتوای اسیدی و تنظیم PH خون را نادیده می گیرد. کلیه ها یون های بی کربنات تولید می کنند که این یون ها در خنثی سازی اسیدهای خون نقش دارند و از این طریق بدن را به تنظیم PH قادر می سازند.
سیستم تنفسی شما نیز در تنظیم PH نقش دارد. زمانی که یون های بی کربنات از طریق کلیه به اسیدهای موجود در خون متصل می شوند ، دی اکسید کربن و آب تشکیل می دهند که شما آن ها را از طریق بازدم و ادرار دفع میکنید. فرضیه اسید ـ خاکستر همچنین یکی از مهم ترین عوامل پوکی استخوان ( از بین رفتن کلاژن ) را نادیده می گیرد. از بین رفتن کلاژن با کاهش میزان دو اسید ـ اورتوسیلیسیک و اسکوربیک اسید و همچنین ویتامین C در ارتباط است.
به خاطر داشته باشید که شواهد علمی دقیقی درزمینه ارتباط اسیدهای موجود در رژيم آلکالاین و تراکم استخوان یا احتمال شکستگی وجود ندارد. اگرچه بسیاری از مطالعات حاکی از عدم ارتباط بین این دو مورد هستند ، برخی دیگر رابطه مستحکمی بین این دو مورد را ثابت کردهاند.
آزمایشهای بالینی که از دقت بیشتری نیز برخوردار هستند نیز بدین نتیجه رسیده اند که رژیم های غذایی اسیدی تاثیری بر میزان کلسیم بدن ندارند. این رژیم های غذایی با افزایش نگهداری کلسیم و فعال سازی هورمون IGF-1 منجر به بهبود سلامت استخوان گردیده و ترمیم ماهیچه و استخوان را بهبود می بخشند. بنابراین رژیم غذایی سرشار از پروتئین و حاوی اسید منجر به سلامت استخوان ها نیز می گردد.
خلاصه :
اگرچه شواهد دقیقی در این زمینه وجود ندارند ، اما بسیاری از تحقیقات نشان می دهند که رژیم های غذایی اسیدی برای استخوان ها مضر هستند. با این حال ، پروتئین که یک ماده غذایی اسیدی است برای بدن مفید می باشد.
بسیاری از افراد بر این باور هستند که سرطان صرفا در محیط اسیدی رخ می دهد و می توان با استفاده از رژيم آلکالاین از بروز آن جلوگیری نمود. با این حال ، بررسی های متعددی در زمینه رابطه بین اسیدوز مبتنی بر رژیم غذایی و افزایش اسیدیته خون به واسطه رژیم غذایی و همچنین سرطان نشان می دهند که ارتباط مستقیمی بین آن ها وجود ندارد.
اولا غذا منجر به افزایش میزان PH خون نمی شود. ثانیا اگر فرض کنیم که غذاها می توانند میزان PH خون یا سایر بافت ها را تغییر دهند ، سلول های سرطانی محدود به محیط های اسیدی نیستند. سرطان در بافت های عادی بدن نیز رشد می کند که دارای PH برابر با 7.4 هستند. بسیاری از مطالعات قادر بودند سلول های سرطانی را در محیط های قلیایی نیز رشد دهند.
اگر چه تومورها با سرعت بیشتر در محیط های اسیدی رشد می کنند ، تومورها محیط اسیدی را خودشان تولید می کنند. محیط اسیدی منجر به ایجاد سرطان نمی شود ، بلکه سرطان است که محیط اسیدی را ایجاد می کند.
خلاصه :
ارتباطی بین رژیم غذایی تشکیل دهنده اسید و سرطان وجود ندارد. سلول های سرطانی در محیط های قلیایی نیز رشد می کنند.
برخی از رایج ترین مواد غذایی قلیایی عبارتند از : قارچ ها ، مرکبات ، خرما ، کشمش ، اسفناج ، گریپ فروت ، گوجه فرنگی ، آووکادو ، یونجه چینی ، علف جو ، خیار ، کلم ، جیکاما ، گیاه گندم ، کلم بروکلی ، پونه کوهی ، سیر ، زنجبیل ، لوبیا سبز ، کاسنی ، کرفس ، چغندر قرمز ، هندوانه ، انجیر و موز رسیده.
در حالت ایده آل میوه ها و سبزیجات ، مواد غذایی حیات بخش هستند. غذاهای پختنی ، مواد معدنی قلیایی را کاهش می دهند. از این رو مصرف غذاهای خام را افزایش دهید و آب میوه یا سبزیجات را امتحان کنید. بادام ، لوبیای دریایی ، لوبیا لیما و سایر لوبیا ها منابع پروتئین های گیاهی خوبی هستند.
PH آب قلیایی دارای 6 الی 11 است و فقط آب مقطر برای نوشیدن مناسب است. آب فیلتر شده با فیلتر اسمز معکوس کمی اسیدی است اما هنوز هم گزینه بهتری از آب شیر یا آب بطری خالص محسوب می شود. اضافه کردن قطره های ph ، لیمو ، آهک یا جوش شیرین به آب می تواند خاصیت قلیایی آن را افزایش دهد.
نوشیدنی هایی که از سبزیجات سبز یا گیاهان به شکل پودر تهیه می شوند ، با غذاهای قلیایی و کلروفیل دار مصرف می گردند. کلروفیل از لحاظ ساختاری شبیه به خون ماست و به قلیایی شدن خون کمک می کند. سایر غذاهایی که در رژيم آلکالاین قرار می گیرند شامل جوانه ها ، گیاه گندم ، کاموت ، مخمر سویا مانند ناتو یا تمپه و دانه ها هستند.
نتیجه نهایی
رژيم آلکالاین بسیار سالم است و افراد را به مصرف میوه ها ، سبزیجات و غذاهای گیاهی ترغیب کرده و استفاده از غذاهای فرآوری شده را محدود می کند. با این حال ، این ایده که رژیم غذایی به دلیل تثیر قلیایی خود منجر به تقویت سلامتی می شود ، در هاله ای از ابهام است. به طور کلی ، رژیم غذایی قلیایی سالم است زیرا از غذاهای سالم و غیر فرآوری شده تشکیل شده است. تاثیرات مثبت آن هیچ ارتباطی با میزان PH ندارند.
جهت مشاهده سایر مقالات مرتبط با این مقاله ، به صفحه ورزش و تغذیه و جهت مشاهده سایر مقالات به صفحه کیمیا بلاگ مراجعه نمایید.