قرص گلوتامین
قرص گلوتامین
گلوتامین یکی از آمینو اسیدهای موجود در بدن انسان میباشد. گلوتامین جز اسیدهای آمینه ضروری نیست ، با این حال در برخی موارد مانند بیماری های گوارشی و یا بهبود عملکرد ورزشکاران حیاتی است. اسید آمینه گلوتامین از ترکیب گلوتامات و آمونیاک با آدنوزین تری فسفات تشکیل میشود. این ماده در خون انسان یکی از فراوان ترین اسید آمینه های آزاد محسوب می شود. گلوتامین توسط آنزیم سازنده گلوتامین از گلوتامات و آمونیاک ساخته میشود.
گلوتامین باعث افزایش سنتز پروتئین در عضلات اسکلتی شده که نهایتا منجر به رشد عضلات میگردد. رشد عضلات منجر به افزایش توان میو فیبرها برای انقباض میشود. این اسید آمینه توسط بسیاری از ورزشکاران وزنه بردار ، بدنسازان و ورزشکاران استقامتی استفاده میگردد. گلوتامین باعث افزایش هورمون رشد در پلاسمای خون نیز می شود. بسیاری از ورزشکاران پس از یک تمرین سنگین ، افت قابل توجهی از ماده گلوتامین را در بدن خود شاهد خواهند بود.
بدین سبب با مصرف قرص گلوتامین پس از تمرین علاوه بر ریکاوری سریع تر و ترمیم بافت عضلانی ، افزایش سطح سیستم ایمنی بدن را شاهد خواهیم بود. همچنین گلوتامین سبب بهبود سیستم گوارشی و از بین رفتن میکروب ها و باکتری های مضر سیستم گوارشی می شود. محصولات ریکاوری و بعد از تمرین هم به شما کمک خواهند کرد تا سریع تر شادابی و ریکاوری عضلات خود را به دست آورده و در مسیر رشد و پیشرفت ذهنی و بدنی باقی بمانید.
گلوتامین یک آمینو اسید آزاد با فراوانی بسیار در بدن است و همانطور که گفتیم بلوک سازنده پروتئین می باشد. گلوتامین در ماهیچه ها تولید شده و توسط خون به اعضایی که به آن نیاز دارند منتقل میشود. گلوتامین به عملکرد روده ، دستگاه ایمنی و سایر فرآیندهای ضروری بدن به ویژه در هنگام استرس کمک میکند و برای تامین سوخت ( نیتروژن و کربن ) در سلول های مختلف بدن لازم است.
همچنین برای ساخته شدن سایر مواد شیمیایی مثل آمینو اسیدها و گلوکز ( قند ) نیز ضروری است. بعد از عمل جراحی و هرگونه جراحتی ، بدن برای ترمیم زخم ها و حفظ عملکرد اندام های حیاتی بدن نیاز به نیتروژن دارد که تقریبا 1/3 این نیتروژن از گلوتامین تامین میشود. اگر بدن بیش از توانایی ماهیچه ها در ساخت گلوتامین آن را مصرف کند ( مثلا به هنگام بروز استرس ) این موضوع موجب از بین رفتن ماهیچه ها میشود.
منابع متعددی وجود دارد که نشان می دهد مصرف قرص گلوتامین بعد از تمرینات شدید ، میتواند عملکرد سیستم ایمنی بدن را تقویت و به محافظت در برابر بیماری های متداول کمک کند. در حالیکه گلوتامین ، فراوان ترین آمینو اسید در بدن است ممکن است مقدار آن در زمانی که بدن شما در حال ترمیم است کاهش یابد. شاید به همین دلیل است که ورزشکاران از قرص گلوتامین استفاده میکنند.
از این روقرص گلوتامین یکی از محبوب ترین مکمل ها در میان بدنسازان و ورزشکاران محسوب می شود. هیچ مقدار مصرف رسمی و توصیه شده ای برای عضله سازی وجود ندارد ، اما اکثر تولید کنندگان توصیه می کنند 5 گرم گلوتامین دو الی سه بار در روز استفاده نمایید. بدن شما تنها مقدار مشخصی گلوتامین تولید می کند و هنگامی که شما بدن خود را تحت فشار جسمی ( مانند ورزش ) قرار می دهید ، نیاز به گلوتامین افزایش می یابد و در بیشتر موارد بدن نمی تواند این نیاز را به طور کامل برآورده سازد. اصطلاح ” غیر ضروری ” بدین معنا است که شما نباید گلوتامین مورد نیاز بدن خود را از منابع خارجی دریافت کنید. در واقع فرآیند تولید گلوتامین برای وضعیت بدن و کارایی آن بسیار مهم است.
بدن ما هر روز مقدار قابل توجهی گلوتامین مصرف می کند. این ماده برای برقرار نگه داشتن و نظارت بر کارکرد صحیح سیستم ایمنی بدن ، مغز ، کلیه ها ، لوزالمعده ، کیسه صفرا ، کبد و … به کار رفته و به این ترتیب یکی از پر مصرف ترین مواد حیاتی بدن به شمار می رود. برای دریافت گلوتامین مغز ، اندام ها و سیستم ایمنی در اولویت برتر قرار دارند و هر مقدار از گلوتامین که برای نیازهای حیاتی بدن مصرف نشود ، برای ساخته شدن و ترمیم بافت عضلانی به کار می رود.
اگر شما برای بدن خود گلوتامین اضافه تامین نکنید ، منبع موجود در بدنتان به سرعت و قبل از اینکه چیزی از آن به عضلاتتان برسد به پایان رسیده و ماهیچه ها از آن محروم می مانند. ساختن عضله در میان اولویت های برتر بدن به شمار نمی رود ، به طوری که اگر بدن برای رسیدگی به نیازهای اندام ها و نیازهای حیاتی بدن به گلوتامین بیشتری نیاز داشته باشد ، این نیاز را با از بین بردن بافت عضلانی و گرفتن گلوتامین از آن برطرف می کند و این اتفاقی است که ما باید از آن جلوگیری کنیم. تحقیقات انجام شده نشان داده اند که افزودن گلوتامین به رژیم غذایی روزانه ، از اتلاف بافت عضلانی جلوگیری کرده و اثرات جلوگیری کننده از سوخت مواد غذایی در بافت یا آنتی-کاتابولیسم را به وجود آورده و آنها را تقویت می کند.
گلوتامین در سیستم ایمنی به عنوان منبع مهم تامین انرژی عمل می کند. در تمرینات شدید و دراز مدت سطح گلوتامین پلاسما کاهش پیدا کرده و نشانه هایی از علائم عفونت در ورزشکاران دیده می شود. در یک مطالعه انجام شده از بین 48 دانشجوی ورزشکار که جهت ورود به مطالعه اعلام آمادگی کرده بودند ، نتایج به دست آمده نشان می دهد که پس از مصرف قرص گلوتامین تنها ایمونوگلوبولین G به میزان 37 درصد نسبت به مقادیر قبل از فعالیت کاهش یافته است و ایمونوگلوبولین های دیگر تحت تاثیر مصرف قرص گلوتامین تغییری نداشته اند.
پس می توان نتیجه گیری کرد که تاثیر مصرف قرص گلوتامین بعد از تمرین در ارتباط با کاهش سطح ایمونوگلوبولین G به مقدار 37 درصد نسبت به مقادیر پس از فعالیت بدنی معنی دار بوده است و لذا پیشنهاد می شود به منظور حفظ سلامت ورزشکاران در طول فصل مسابقات ، پزشکان تیم نسبت به تجویز اصولی گلوتامین به ورزشکاران اقدام نمایند.
از آنجایی که گلوتامین به راحتی از سد مغزی – خونی عبور می کند ، به همین دلیل به سوخت مغز معروف شده است. گلوتامین در مغز به اسید گلوتامیک ، که برای فعالیت مغز ضروری میباشد ، تبدیل میشود و بر عکس. این اسید همچنین مقدار اسید گاما ، آمینو بوتیریک را که برای ادامه عملکرد مناسب مغز و فعالیت ذهنی لازم میباشد ، افزایش میدهد.
گلوتامین به حفظ تعادل صحیح اسیدی – قلیایی بدن کمک کرده و جز اصلی عناصر سازنده ای است که برای ساختن مولکول های RNA و DNA به کار میرود. این اسید برای افزایش توانایی ذهنی و حفظ سلامت دستگاه گوارش مفید میباشد. هنگامی که اسید آمینه ای تجزیه میشود ، نیتروژن آزاد میگردد. بدن انسان به نیتروژن نیاز دارد اما نیتروژن آزاد میتواند آمونیاک را که برای بافت های مغز فوق العاده سمی میباشد را به وجود آورد. گلوتامین در میان اسیدهای آمینه ، خاص و استثناست زیرا در هر مولکول آن به جای یک اتم نیتروژن دو اتم وجود دارد. این خاصیت گلوتامین برای پاک کردن آمونیاک از بافت ها به خصوص بافت مغزی مفید میباشد. به علاوه این اسید آمینه میتواند نیتروژن را از یک نقطه به نقطه دیگر منتقل کند. بیش ترین مصرف گلوتامین توسط یاخته های روده صورت میگیرد.
شاید از قابلیت قرص گلوتامین در حفظ توده های عضلانی در مواقع استرس بتوان به عنوان بهترین شاخصه آن نام برد. قرص گلوتامین همچنین مانع هدر رفتن نیتروژن می گردد. در مجموع شواهد قوی وجود دارد که نشان میدهد حفظ سطح بالای گلوتامین تاثیر خود را با پیشگیری از هدر رفتن یک نوع پروتئین مشخص به نام میوسین اعمال می کند.
میوسین ( MHC ) یک پروتئین مهم عضلات اسکلتی است که تعیین کننده خاصیت انقباضی آنها به شمار می آید. این همان مشخصه ای است که دانشمندان از آن به عنوان عضلات با فیبرهای سرعتی ( زود انقباض ) یاد میکنند. پس در صورت داشتن نوع سریع MHC درصد فیبرهای سرعتی در فرد بیشتر و در صورت داشتن نوع کند MHC درصد فیبرهای استقامتی در فرد بیشتر می باشد. بدین ترتیب مسلما هیچ یک از شما دوست ندارید که یک چنین پروتئین با ارزشی را از دست بدهید. حال معلوم شد که استرسی که بر بدن پس از یک جراحی سنگین وارد میشود بسیار زیاد است. تمرینات با وزنه سنگین نیز استرس قابل توجهی را بر روی بدن وارد می کنند.
بنابراین با وجودی که جراحی و تمرینات با وزنه در شکل ظاهری به یکدیگر شباهت دارند ، ولی در نحوه تحریک با هم کاملا متفاوت هستند. شاید به نظر ممکن و شدنی برسد که از اصول فیزیولوژیکی مشابه برای مقابله با این تغییرات فیزیکی بدن استفاده کرد. بنابراین در هر دو مورد استفاده از قرص گلوتامین به منظور جلوگیری از هدر رفتن پروتئین عضله عقلانی به نظر میرسد.
جهت مشاهده مقالات مرتبط با این مقاله ، به صفحه مکمل بدنسازی و جهت مشاهده سایر مقالات به صفحه کیمیا بلاگ مراجعه نمایید.